Tratamentul stomatologic și sarcina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  1. Se pot face tratamente stomatologice în timpul sarcinii?

Cea mai indicată perioadă și mai sigură pentru efectuarea tratamentelor stomatologice, acolo unde e nevoie de intervenit, o reprezintă al doilea trimestru de sarcină.

În primul trimestru de sarcină trebuie evitată orice intervenție, administrarea oricăror medicamente, efectuarea de radiografii, fiind trimestrul în care are loc formarea organelor copilului.

Ultimul trimestru de sarcină este de evitat din nou, datorită faptului că sarcina este avansată, iar orice stres suferit de mamă poate declanșa apariția contracțiilor, și implicit nașterea.

  1. Se pot face anestezii în timpul sarcinii?

Da, se poate face anestezie fără adrenalină.
Este o anestezie mai slabă, însă adrenalina trebuie evitată, pentru că poate provoca contracții.

  1. Se pot face radiografii în timpul sarcinii?

Radiografiile dentare sunt total interzice în primul trimestru de sarcină.
În al doilea și al treilea trimestru de sarcină, se pot face radiografii în cazuri extreme, când există situații ce nu pot suporta amânare, însă e nevoie de măsuri suplimentare de protecție a mamei și a fătului, modificarea dozei de radiații, folosind o doză mai scăzută, și bineînțeles, folosirea șorțului de plumb.

  1. Cum să îmi îngrijesc dinții în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii, o igienă riguroasă e foarte importantă. Deoarece una din modificările fizice și hormonale produse în corpul mamei, se localizează la nivelul gingiilor.
Recomandăm periajul dinților de două ori pe zi, cu o pastă corespunzătoare nevoilor dentare ale fiecărei paciente, folosirea aței dentare și a dușului bucal, împreună cu o apă de gură cu efect antimicrobian. Cu alte cuvinte, o igienă bucală riguroasă, înseamnă împiedicarea acumulării plăcii bacteriene, care poate întreține inflamația apărută deja datorită modificărilor hormonale.

  1. Ce este gingivita de sarcină?

Gingivita de sarcină este o afecțiune apărută la nivelul gingiilor, caracterizată de inflamația acestora și apărută datorită modificărilor hormonale induse de sarcină. Uneori se asociază și cu acumularea de placă bacteriană, care agravează situația.

Sarcina în sine nu produce gingivită, în mod normal gingivita este indusă de prezența plăcii bacteriene. Însă, în sarcina, aceasta poate influența răspunsul țesuturilor gingivale la placa bacteriană, determinând inflamarea acestora. Simptomul cel mai comun este sângerarea gingiilor, prezent în 50-100% din cazuri.

Tratamentul gingivitei de sarcină constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului printr-un detartraj blând, supragingival, urmat de un periaj profesional. Și întreținerea unei igiene riguroase de către paciente. De cele mai multe ori, gingivita de sarcină dispare după naștere.

  1. Mă lupt cu grețuri matinale. Ce efect au asupra dinților?

Conținutul vărsăturilor este puternic acid, datorită acidului gastric din stomac. Acesta poate afecta smalțul dinților și poate produce demineralizarea acestora.

Se recomandă clătirea cu apă curată a gurii după vărsătură, pentru a curăța gura și a împiedica acizilor din stomac să producă leziuni. Abia după 30’ poți peria dinții, timp în care se neutralizează ph-ul din cavitatea bucală.

Pentru alte informații legate de sarcină și tratamentul stomatologic, echipa Dr.Moisa vă stă la dispoziție. Nu ezitați să ne scrieți pe site și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Bruxismul

Bruxismul dentar este o afecțiune cunoscută sub denumirea de ‚scrâșnitul dinților’. Acesta se produce de cele mai multe ori inconștient, în timpul nopții și produce în timp leziuni dentare, abraziuni dentare, dar și dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare.

Fumatul și sănătatea orală

Cel mai cunoscut slogan când e vorba de țigări este ‚Fumatul dăunează grav sănătății!’ Dar câți dintre fumători conștientizează cu adevărat că acest slogan se referă și în cazul sănătății orale, a cavității bucale?