Fumatul și sănătatea orală

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Cel mai cunoscut slogan când e vorba de țigări este ‚Fumatul dăunează grav sănătății!’ Dar câți dintre fumători conștientizează cu adevărat că acest slogan se referă și în cazul sănătății orale, a cavității bucale? Înainte ca fumul și substanțele nocive din țigări să ajungă să afecteze inima sau plămânii, vor trece prin gură, lăsând urme grave.

Ce efecte poate avea fumatul la nivelul cavității bucale?

 • Reducerea cantității de salivă, cu rol în curățarea și protecția smalțului dentar, având drept consecință decolorarea dinților
 • Apar pete maronii
 • Predispoziția pentru acumularea de placă bacteriană și tartru
 • Respirație urât mirositoare (halenă)
 • Inflamarea glandelor salivare
 • Inflamarea gingiilor, cu posibilitate de infecție, în care vindecarea e îngreunată datorită cantității de sânge redusă și scăderea aportului de vitamine (vitamina C)
 • Vindecare îngreunată + risc de infecție în urma tratamentelor chirurgicale, extracții dentare, implantologie
 • Rata de succes a implanturilor dentare este mult mai mică
 • Riscul de a dezvolta boala parodontală la fumători este de trei ori mai decât la persoanele nefumătoare. Iar tratamentul parodontal este mult îngreunat și chiar cu un prognostic prost, ducând la pierderea dinților în timp.
 • Fumătorii sunt cei mai expuși dezvoltării cancerului oral, de gât, limbă, buze, formă de cancer extrem de agresivă, cu final fatal.
 • Pierderea gustului și a mirosului.

Ce se poate face?

Se recomandă vizite regulate (la 6 luni) la cabinetul de medicină dentara, pentru igienizări profesionale și controale amănunțite, pentru a fi depistate în timp util orice afecțiune patologică ce poate pune în pericol viața.

Cel mai eficient mod pentru a preveni sau a rezolva aceste probleme amintite mai sus este renunțarea la fumat. Nu este imposibil, dar este benefic. A cunoaște informațiile de bază despre consecințele fumatului asupra sănătății orale este un prim pas care poate conduce la dorința de renunțare.

Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul tău control stomatologic, poate ar fi potrivit să îți programezi unul chiar astăzi. Te așteptăm în cadrul Cabinetului de medicină dentară Dr.Moisa.

Nu uita: fumatul dăunează grav sănătății! Ai grijă de zâmbetul tău!

Tratamentul stomatologic și sarcina

Cea mai indicată perioadă și mai sigură pentru efectuarea tratamentelor stomatologice, acolo unde e nevoie de intervenit, o reprezintă al doilea trimestru de sarcină.

Bruxismul

Bruxismul dentar este o afecțiune cunoscută sub denumirea de ‚scrâșnitul dinților’. Acesta se produce de cele mai multe ori inconștient, în timpul nopții și produce în timp leziuni dentare, abraziuni dentare, dar și dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare.