Dragi părinți, se pare că majoritatea copiilor din ziua de astăzi prezintă înghesuiri dentare, iar arcadele lor nu se dezvoltă în mod corect. Deși simptomele pot fi vizibile chiar și de la vârsta de 3 ani, medicii dentiști recomandă , de obicei, să se aștepte până când copilul crește pentru a-l trata cu un aparat ortodontic fix sau chiar cu extracții. Din cauza faptului că aparatele ortodontice fixe sunt o modalitate eficientă de a îndrepta dinții din punct de vedere mecanic, iar părinții nu cunosc și alte alternative, de cele mai multe ori aceștia amână tratamentul până la vârsta de 12 până la 14 ani. Atunci singura soluție de tratament rămâne aparatul ortodontic fix. Înghesuirile dentare nu apar peste noapte, ele sunt un simptom, precum și un avertisment al faptului că arcadele și fața copilului nu se dezvoltă în mod corect. Cercetătorii au dovedit de ce atât de mulți copii au dinții înghesuiți. Principalii factori care cauzează acest tip de malocluzie sunt obiceiurile vicioase precum respirația orală și deglutiția infantilă, combinate cu forțele exercitate de limbă, obraji și buze. De asemenea amintim pierderea precoce sau întârziată a dinților de lapte. Pentru a preveni dezvoltarea unor probleme ulterioare mai serioase, obiceiurile vicioase pot și ar trebui să fie îndepărtate. Intervenția timpurie asigură rezultate care nu ar putea fi atinse odată ce fața și maxilarele au încetat să mai crească.

Pe baza acestor cercetări, cabinetul Dr. Olguța Moisa folosește o abordare diferită a tratamentului ortodontic. Aparatele mobilizabile și mio-funcționale corectează obiceiurile vicioase la copilul în creștere și îmbunătățesc dezvoltarea dentară, cât și cea facială. Acest lucru dovedește că problemele ortodontice pot fi corectate mult mai devreme decât prin tratamentele tradiționale și, de cele mai multe ori, fără aparate fixe sau extracții.

Cabinetul Dr. Olguța Moisa abordează aspectele ortodontice folosind aceste aparate inovative în detrimentul aparatelor fixe, încurajând tratamentul cât mai timpuriu. Ortodonția tradițională își focalizează atenția pe deplasarea dinților, în timp ce tratamentul mio-funcțional folosește un principiu diferit, conform căruia mediul oral este îmbunătățit prin eliminarea obiceiurilor vicioase care cauzează înghesuirea dinților. Realizând acest lucru, nu numai că dinții sunt aliniați, dar există și o menținere mai bună a rezultatelor. Aparatele mobilizabile sau funcționale sunt folosite si purtate cu ușurință în timpul zilei și pe întreaga perioadă a nopții. Toți copii începând cu vârsta de 3 ani pot beneficia de aceste aparate. Datorită cererii mari din partea părinților pentru aceste soluții lipsite de dureri și stres, cabinetul nostru este devotat acestei forme de tratament și își focalizează atenția asupra îmbunătățirii dezvoltării faciale.

Pe de altă parte, unul din patru pacienți care solicită tratament ortodontic în ziua de azi este adult. Malocluziile dentare (mușcăturile incorecte) cauzează o sumedenie de probleme precum carii dentare, uzura dinților, mobilitate dentară, migrări dentare, dificultăți în masticație sau afectarea articulației temporo-mandibulare. Pe lângă îmbunătățirea esteticii dento-faciale, ortodonția fixă urmărește obținerea unei ocluzii funcționale și stabile. Este o specialitate care îmbină știința cu arta. Tehnologia avansată pune la dispoziție tehnici moderne care pot fi folosite la orice vârstă și în situații diverse, cum ar fi înghesuiri dentare, spațieri dentare, decalaje între maxilare, spațiu insuficient pentru implanturi și tratamente protetice. Metodele terapeutice la adult cuprind aparate ortodontice fixe sau gutiere. Există cazuri în care tratamentul ortodontic trebuie însoțit de extracții dentare (deficit mare de spațiu) sau chiar de o intervenție chirurgicală ortognată (probleme legate de oasele maxilare).

Următorul pas către tratament este o consultație de specialitate care include o evaluare a dezvoltării pacientului din punct de vedere al dentiției, maxilarelor, precum și o prezentare educațională. Pe baza unui diagnostic ortodontic corect se individualizează un plan de tratament complex pentru fiecare pacient in parte.