Molarii de minte sunt cei mai posteriori, cei mai în spate dinți de pe arcada dentară. Sunt ultimii dinți care erup, și acest lucru se întâmplă la maturitate, între 17-25 de ani, sau alteori chiar mai târziu.
Fiecare dintre noi avem 4 molari de minte: doi superiori (dreapta și stânga) și doi inferiori. Există însă și situații în care pot lipsi, acest lucru se numește anodonție dentară.
În prezent, cele mai multe persoane au maxilarele mici, neavând suficient spațiu și pentru molarul de minte, mai ales dacă restul dinților sunt prezenți pe arcadă. Spațiul fiind micșorat sau redus la minim, molarii de minte erup într-o poziție deficitară, înclinați sau de cele mai multe ori ei rămân incluși în os.
Ce probleme creează molarii de minte?
În primul rând, erupția lor este dureroasă, de cele mai multe ori. Spațiul destinat lor fiind redus, de cele mai multe ori, ei erup în poziții deficitare, greu de igienizat, zone unde se pot dezvolta infecții la nivelul gingiilor. Cea mai frecventă afecțiune este Pericoronarita, în care, datorită faptului că un dinte de minte este rupt parțial, resturi alimentare și bacterii se colectează sub gingie, producând inflamația și apariția colecției purulente. De asemenea, fiind într-o poziție semiinclusă, din nou se creează o zona greu de igienizat, având ca și consecință, acumularea de placă bacteriană și apariția cariei la nivelul său, sau la nivelul dintelui vecin.
În timpul erupției, pot apărea dureri ce iradiază în toată zona corespunzătoare molarului aflat în erupție, se pot simți anumite tensiuni la nivelul dinților pe partea respectivă, forțele de erupție producând înghesuiri la nivelul dinților vecini.
Nu tot timpul apar probleme odată cu erupția molarilor de minte. Dacă există spațiu suficient pe arcadă și pacientul întreține o igienă bucală bună, erupția poate fi chiar neobservată de către pacient.
Un molar de minte rămas inclus (în os), de cele mai multe ori, rămâne ‚neobservat’, fără nici o simptomatologie, fiind descoperit în urma unei radiografii recomandate de medicul dentist. Însă, chiar și așa, inclus, el poate favoriza apariția de chisturi sau tumori.
Care sunt opțiunile de tratament?
De pe radiografia panoramică, culegem informațiile necesare cu privire la poziția molarului de minte și raportul acestuia cu dinții vecini și cu elementele anatomice învecinate. Clinic, observăm spațiul rămas în zona posterioară de la nivelul arcadei dentare.
Dacă există suficient spațiu și poziția dintelui este corectă, se urmărește erupția dintelui, păstrând o igienă riguroasă a cavității bucale, durerea și disconfortul dispărând odată cu finalizarea erupției.
Dacă în urma consultului și pe baza radiografiei se stabilește că molarul de minte nu va putea erupe, sau o va face într-o poziție deficitară, atunci se indică extracția acestuia. Un molar de minte rămas inclus sau semiinclus necesită extracție chirurgicală.
Suntem pregătiți să te ajutăm în acest sens. Programează-te acum pe site.