Igienizarea profesională a dinților

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Când vine vorba despre sănătatea dentară, elementul principal în menținerea ei este igiena orală. Igiena orală trebuie realizată zilnic, de către pacient, și periodic, în cabinetul stomatologic.

Igienizarea profesională a dinților, în cabinetul dentar, implică trei manopere: detartraj, Airflow și periaj profesional. Aceasta se recomandă a se efectua o dată la 6 luni, în mod normal, cu ajustări în funcție de fiecare caz în parte.

Ce implică igienizarea profesională a dinților?

Igienizarea se începe cu detartrajul dinților. Detartrajul se efectuează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Procedura NU afectează smalțul sau gingia, nu necesită anestezie (în cele mai multe cazuri).
Scopul procedurii este de a îndepărta tartrul depus pe dinți, prin acumulare de placă bacteriană, și care produce și menține inflamația gingiilor. Se folosește sub un jet puternic de apă, pentru a evita supraîncălzirea zonei de acțiune și astfel efectul dureros.

Apoi se realizează Airflow, o procedură destinată curățării petelor de pe dinți, pigmenți depuși prin consumul de cafea, ceaiuri, vin roșu, fumat, fructe de pădure, etc. Airflowul vine în completarea detartrajului, utilizând un instrument ce pulverizează o substanță specială, suprafețele dinților fiind bine curățate. Se poate spune că apare și un efect de albire, prin eliberarea suprafețelor de depuneri.

În final, vom realiza un periaj profesional, pentru a netezi suprafețele dinților și astfel, dinții își recapătă culoarea și luciul natural.

Cât de des trebuie realizată igienizarea profesională?

Medicii specialiști recomandă efectuarea detartrajului o dată la 6 luni, însă intervalul de timp variază de la pacient la pacient.
În unele situații tartrul se depune mai repede și e nevoie de intervenția medicului mai repede, pentru a preveni unele afecțiuni cauzate direct de tartru.

Este foarte important de respectat perioada de igienizare, pentru a evita inflamarea țesuturilor și complicațiile ce pot apărea.

Doare?

În mod normal, procedurile de igienizare în cabinet nu dor. Poate exista un mic disconfort, care e normal prin îndepărtarea tartrului subgingival. Acolo unde există o inflamație a gingiilor, detartrajul poate fi ușor sensibil. Însă se poate aplica un gel anestezic topic, care va ajuta la finalizarea manoperelor în condiții fără stres și durere.

După detartraj, de asemenea, dinții pot fi ușor sensibil, în cazurile în care există retracții gingivale, însă sensibilitatea va dispărea și nu necesită tratament.

De ce e important să recurg la igienizarea profesională periodic?

În primul rând, procedura este principala manoperă de prevenție și îngrijire a cavității bucale. Totodată, se recomandă și înainte de realizarea unor alte tratamente dentare, mai complexe.

Îndepărtând tartrul, dinții vor fi curați, gingiile vor fi libere, sănătoase și astfel se evită apariția inflamației gingivale și la final apariția bolii parodontale.

Prin detartraj se elimină și mirosul neplăcut din cavitatea bucală, fiind îndepărtată toată placa bacteriană acumulată în zonele greu accesibile de igienizat.

E nevoie să avem grijă de dantura noastră. Sănătatea dinților înseamnă sănătatea întregului organism. Astfel, te așteptăm la o consultație și o igienizare profesională în cadrul cabinetului nostru. Programează-te pe site

Parodontita

Parodontita sau boala parodontală după cum mai este cunoscută, este o afecțiune care determină inflamația parodonțiului – toate țesuturile care susțin dintele în os. Parodontita afectează țesutul gingival și distruge osul care susține dinții, în final, ducând la mobilitatea dinților și pierderea acestora.