Gingivita – o afecțiune frecventă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Gingivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale. Este o formă ușoară a bolii gingivale (Boala parodontală), care provoacă inflamarea gingiei. De cele mai multe ori, apare sângerarea în timpul periajului și a utilizării aței dentare. Este foarte important a nu neglija primele simptome ale afecțiunii și tratarea în timp util a gingivitei, pentru că netratată, apar complicații severe cum ar fi: desprinderea și retracția gingiilor, absorbția osului de susținere a dinților în os, apariția mobilității dinților, în final, cu pierderea acestora.

Care sunt simptomele gingivitei?

Gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz pal și sunt fixate strâns în jurul dinților.

Gingiile afectate sunt inflamate, umflate, de culoare roșie-violacee, apare sângerare la periaj, respirație urât mirositoare, retracții gingivale, sensibilitate dentară.

Care sunt cauzele gingivitei?

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este o igienă orală precară, ce a dus la acumularea plăcii bacteriene pe dinți și formarea tartrului. Tartrul se poate forma atât supragingival, vizibil pe suprafețele dentare, cât și subgingival, foarte greu de îndepărtat prin periajul de rutină cu periuța. Cu cât placa bacteriană și tartrul rămân mai mult timp pe dinți, cu atât irită gingia și întrețin inflamația.

Există factori de risc?

Gingivita este întâlnită frecvent și poate apărea la orice pacient. Însă în câteva cazuri, riscul de gingivită crește, sub influența următorilor factori de risc:

Igienă orală deficitară, fumatul, lucrări dentare incorect adaptate (retentive pentru placa bacteriană), gura uscată, afecțiuni care scad imunitatea (leucemie, HIV/SIDA, tratamentul de cancer), nutriție slabă (deficit de vit C), afecțiuni sistemice (diabetul), administrarea unor medicamente, modificări hormonale (pubertate, sarcină, utilizarea de anticoncepționale), factori genetici.

Ce complicații pot apărea?

Netratată, gingivita poate progresa spre boala parodontală numită parodontită, caz in care deja sunt afectate țesuturile de susținere a dinților în os, în final, ducând la apariția mobilităților dinților și la pierderea acestora.

Există o formă severă de gingivită, numită Gingivita ulcero-necrotică, care e caracterizată de prezența unor ulcerații la nivelul papilelor gingivale, care provoacă dureri, infecții, sângerări.

Cum se tratează?

Prima măsură care se impune este o igienizare profesională în cabinet și un instructaj cu privire la implementarea igienei riguroase zilnic. Se recomandă un periaj al dinților de două ori pe zi, cel puțin – dimineața (înainte de mâncare) și seara (înainte de culcare, fără a mai mânca ceva pe urmă), utilizarea aței dentare și a unui duș bucal împreună cu apă de gură cu efect antimicrobian.

Controale periodice, la 6-12 luni, pentru igienizare și verificarea statusului dentar.

Dacă există factori de risc, precum diabet, administrarea unor medicamente, fumatul, e nevoie de vizite mai dese la dentist, pentru că șansele să dezvoltați o parodontită sunt mai mari.

Optați pentru un stil de viață sănătos, prin intermediul unei alimentații adecvate, care să asigure aportul nutrițional necesar sănătății gingiilor, dar și a întregului organism.

Nu amâna să iei măsurile necesare dacă ai probleme cu sângerarea gingiilor și inflamația lor. Cabinetul nostru îți stă la dispoziție cu soluții benefice pentru sănătatea ta. Nu amâna să te programezi aici.